Συχνά, η διαδικασία της στοχοθεσίας και της επίτευξης στόχων παρουσιάζεται ως μια στείρα εναλλαγή βημάτων που θα οδηγήσουν στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
Στην συνεργασία μου με στελέχη και οργανισμούς, η ανάγκη για αποτέλεσμα και μάλιστα άμεσα, είναι επιτακτική. Ωστόσο, τόσο οι ίδιοι οι Coachees όσο και η φυσική διοίκηση των οργανισμών, παραβλέπουν ότι υπάρχουν βαθύτερες, εσωτερικές διεργασίες που συνοδεύουν την πολυπόθητη επίτευξη στόχων.
Το Goal-setting όπως συνηθίζουμε να το περιγράφουμε στο Coaching, υπερβαίνει τα όρια μιας τυπικής άσκησης. Η στοχοθεσία και η επίτευξη στόχων αποτελεί ταυτόχρονα μια βαθύτερη διαδικασία μετασχηματισμού και αλλαγής κατά την οποία οι άνθρωποι εμφανίζουν διάφορες αντιδράσεις στην συμπεριφορά τους όπως αντίσταση, άρνηση, άγχος, θυμό, απογοήτευση, στη συνέχεια αποδοχή και τελικά προσήλωση στον τελικό στόχο και το αποτέλεσμα.
Σημαντικές αλλαγές στην επαγγελματική η προσωπική ανάπτυξη
Η στοχοθεσία και πολύ περισσότερο η επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, θα οδηγήσει σε μια νέα ζωή, σε μια νέα καθημερινότητα τόσο συνολικά για τον οργανισμό όσο και ατομικά για το κάθε στέλεχος. Σε αυτή τη νέα εμπειρία επιτυχίας κάποια πράγματα από το παρελθόν θα αλλάξουν και κάποια διατηρηθούν ίδια. Σε κάθε αλλαγή υπάρχουν συνέχειες και ασυνέχειες. Είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε την επόμενη φάση και να αφήσουμε πίσω το παρελθόν;
Σημαντικές αλλαγές στην συμπεριφορά και τη σκέψη
Δεν μπορούμε να επιτύχουμε νέους στόχους με παλιές συμπεριφορές. Με άλλα λόγια, δεν μπορούμε να φέρουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα επαναλαμβάνοντας όσα κάναμε μέχρι χτες. Επομένως, η επίτευξη στόχων προϋποθέτει μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης, τη νοοτροπία και μια αλλαγή στην συμπεριφορά μας. Είμαι «Εγώ» -η επιχείρηση, το στέλεχος- που πρέπει να κάνω αλλαγές στον εαυτό μου για να προκαλέσω νέες μεγαλύτερες αλλαγές. Και το ερώτημα παραμένει: Είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε με αυθεντικότητα τις αρνητικές πτυχές της συμπεριφοράς μας και να τις αλλάξουμε; Είμαστε έτοιμοι να μελετήσουμε με ψυχραιμία τις αδυναμίες μας και να κάνουμε κάτι γι αυτές;
Η αποτυχία ως αντίσταση στην αλλαγή
Κατά τη διάρκεια μιας Coaching σχέσης, διερευνούμε τους μηχανισμούς που προκαλούν την αποτυχία και ενισχύουμε την αξιοποίηση των εσωτερικών πηγών που θα οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων μας. Τις περισσότερες φορές, η αποτυχία αυτή οφείλεται σε μια αντίσταση των ανθρώπων να υλοποιήσουν τις απαραίτητες αλλαγές στην συμπεριφορά και τον τρόπο σκέψης τους, οι οποίες θα απελευθερώσουν και τις δυνατότητές τους. Συνεπώς, το πρόβλημα δεν είναι η ίδια η αποτυχία αλλά η βαθύτερη άρνηση αλλαγή. Όπως συχνά λέμε, το πρόβλημα δεν είναι το ίδιο το πρόβλημα αλλά ο τρόπος που το αντιμετωπίζουμε!
Ο ρόλος ενός Coaching Psychologist
Ο ρόλος ενός Coaching Psychologist είναι να βοηθήσει τους πελάτες του να κατανοήσουν τους εσωτερικούς μηχανισμούς αντίστασης και να απελευθερώσει τη διαδικασία επίτευξης στόχων από τέτοιου είδους βάρη. Αποστολή του είναι πρώτον, η ενεργοποίηση των εσωτερικών πηγών τόσο ατομικά όσο και συστημικά, και δεύτερον η επιτυχής εφαρμογή των Coaching μοντέλων επίτευξης στόχων. Έτσι, διαμορφώνοντας τις εσωτερικές συνθήκες επιτυχίας στο επίπεδο του ψυχολογικού τους κεφαλαίου, η υλοποίηση των στρατηγικών μοντέλων επιτυχίας θα έχει άμεσα αποτελέσματα.
Πηγή άρθρου: epixeiro.gr
Photo by Estée Janssens on Unsplash
O Χαράλαμπος Πετράς είναι Ψυχολόγος, Διαπιστημένος Executive Coach, ICF PCC, EMCC SP, MISCP, και Συγγραφέας. Είναι μέλος του International Society for Coaching Psychology, ιδρυτής & διευθυντής του Athens Coaching Institute.
Σπούδασε Ανθρωπολογία, Ψυχολογία, Ιστορία και έχει εκπαιδευτεί στο Coaching, στην Συστημική Ψυχοθεραπεία, την Θεραπεία EMDR και την Εκπαίδευση Ενηλίκων. Από το 2009 εργάζεται ως επαγγελματίας Coach κυρίως με μεγάλους οργανισμούς, στελέχη διοίκησης και ηγεσίας. Βιβλία του που κυκλοφορούν είναι η “Τέχνη του Coaching”, ένα εγχειρίδιο για επαγγελματίες και η “Τέχνη των Στόχων” μια μελέτη για την ανάπτυξη και την επιτυχία. Παράλληλα, διατηρεί γραφείο ψυχολόγου όπου εργάζεται κλινικά, με ενήλικες.