Η “ροή” (flow), είναι η ψυχική και πνευματική κατάσταση όπου ένα άτομο είναι πλήρως εστιασμένο, “βυθισμένο” στη δραστηριότητά του, διατηρώντας έντονη συγκέντρωση και συμμετοχή τόσο στον στόχο όσο και στη διαδικασία.
Ο αναγνωρισμένος Ουγγρο-Αμερικανός ψυχολόγος Μιχάι Τσικζεντμιχάι στο βιβλίο του “Ροή: Η ψυχολογία της ευτυχίας”, την ορίζει ως “τη διαδικασία όπου βυθιζόμαστε πλήρως στη ζωή”.
Ο Τσικζεντμιχάι παρατήρησε ότι οι άνθρωποι είναι φυσικά ευτυχισμένοι όταν βρίσκονται σε κατάσταση ροής, καθώς περιβάλλονται από την υπέροχη αίσθηση της υπερβατικότητας.
Ως “ροή” περιγράφεται, λοιπόν, η κατάσταση του ανθρώπου όπου απαιτείται η λιγότερη ψυχική ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνουμε τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση.
Είναι η διαδικασία κατά την οποία αισθανόμαστε περισσότερο την αίσθηση της “έμπνευσης” και πολύ λιγότερο του “προσπαθώ” ή του “στύβω το μυαλό μου”, ενώ η ενσυνειδητότητα (mindfulness) εξαφανίζεται.
Επιπλέον, κατά τη ροή, ο εσωτερικός κριτής γίνεται σιωπηλός, ενώ το “εγώ” φαίνεται να χάνεται από τη συνείδηση…
Και εδώ έγκειται η αξία της ροής, καθώς κατά τη “ροή” εμβαθύνουμε σε μια δραστηριότητα σε τέτοιο βαθμό όπου ο χρόνος φαίνεται να εξαφανίζεται, ενώ η ευημερία, η ευεξία και η χαρά βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.
Προϋπόθεση βέβαια της ροής είναι – τις περισσότερες φορές τουλάχιστον – ένας τρόπος ζωής με ενσυνείδητη κατάθεση κόπου.
Μερικά παραδείγματα ροής:
- Συγγραφείς: όταν είναι πλήρως αφοσιωμένοι στη συγγραφή, μετατρέποντας τις ιδέες σε λέξεις,
- Χειρουργοί: όπου παίρνουν κρίσιμες αποφάσεις για τον ασθενή τους κατά τη διεξαγωγή χειρουργικών επεμβάσεων,
- Μουσικοί: όταν αφοσιώνονται στο παίξιμο του μουσικού τους οργάνου, χωρίς να αντιλαμβάνονται μουσικές νότες ή χρόνους,
- Αθλητές: όταν συμμετέχουν σε αθλητικές διοργανώσεις και αποδίδουν χωρίς συνειδητή προσπάθεια.
Τα παραδείγματα δείχνουν ότι η ροή μπορεί να βιωθεί σε όλους τους τομείς της ζωής όπως η εργασία, ο αθλητισμός, η εκπαίδευση και η τέχνη.
Ροή μπορούμε επιπλέον να βιώσουμε και όταν:
Μαγειρεύουμε: και απολαμβάνουμε την προετοιμασία παραγωγής γευμάτων ή γλυκών,
Ασχολούμαστε με τον κήπο: και βιώνουμε μια αίσθηση σύνδεσης με τη φύση,
Χορεύουμε: και βιώνουμε ελευθερία έκφρασης καθώς κινούμαστε με τον ρυθμό της μουσικής.
Η κατάσταση της ροής, είναι επωφελής για την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, καθώς συμβάλει στη χαρά:
- της δημιουργίας
- της απόδοσης
- της αύξησης της παραγωγικότητας
- της μείωσης των λαθών και
- της εκμετάλλευσης στο έπακρο των δυνατοτήτων και των ικανοτήτων μας
Είναι μια κατάσταση που αξίζει να αναζητούμε και να επιδιώκουμε στις διάφορες πτυχές της ζωής μας, καθώς η ευεξία και η χαρά είναι εμφανείς, ενώ μειώνεται η ατονία και η ακεφιά.
Γι’ αυτόν τον λόγο τα οφέλη της ροής συζητιούνται συχνά σε συνεδρίες Coaching καθώς ενισχύουν τη δημιουργικότητα, συμβάλλοντας έτσι στη συνολική ευημερία.
Photo: Istock
H Ανδριάνα Κάλφα – Ubunuki είναι Executive, Career και Performance Coach. Αποστολή και πάθος της είναι να βοηθά τους ανθρώπους να ζουν μια ευτυχισμένη, ισορροπημένη ζωή με νόημα.
Χάρη στην ιαπωνική καταγωγή της, αγαπά μεθοδολογίες με επιρροές από την Ιαπωνική κουλτούρα (mindfulness, flow) και τις αυθεντικές αρχές της φιλοσοφίας ikigai.
Απέκτησε την πιστοποίησή της στο Coaching από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχοντας πρώτα σπουδάσει Βιομηχανικό Management στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο Sophia του Τόκιο (ως υπότροφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών “EU Executive Training Program in Japan – ETP20”).
Σήμερα με τιμή εργάζεται ως Coach υπό τη Συμβουλευτική και Εποπτεία του Χαράλαμπου Πετρά, ιδρυτή του Athens Coaching Institute και βάση του κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας του Διεθνή Οργανισμού Association for Coaching. Παράλληλα με την εργασία της ως Coach και κατέχοντας τα θέματα Ιαπωνικής νοοτροπίας και κουλτούρας παρέχει συμβουλευτική (Japan Consulting) σε άτομα και επιχειρήσεις που ασχολούνται με τις εξαγωγές, τη ναυτιλία, τον τουρισμό ή τις επενδύσεις που σχετίζονται με την Ιαπωνία.
Η Ανδριάνα Κάλφα – Ubunuki διατηρεί γραφείο στον Πειραιά και πραγματοποιεί συνεδρίες και Σεμινάρια στην Ελληνική, Αγγλική αλλά και Ιαπωνική γλώσσα.