Το κίνητρο είναι αυτό που μας οδηγεί και μας υποστηρίζει να ενεργήσουμε προς έναν στόχο. Μας παρέχει ζωτικότητα και κατεύθυνση.
Στους οργανισμούς -και όχι μόνο- η σημασία του κινήτρου γίνεται κατανοητή μόνο όταν αυτό δεν υπάρχει, π.χ., εργαζόμενοι χωρίς ζωτικότητα, πτώση απόδοσης, κ.α. Η άμεση αντίδραση τότε είναι η παροχή νέων (ενίοτε χρηματικών) ανταμοιβών και η ενίσχυση του ανταγωνισμού και ελέγχου των εργαζομένων. Ωστόσο, αυτές οι πρακτικές έχουν ακριβώς τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι εργαζόμενοι κάνουν ό,τι χρειάζεται για να κερδίσουν την ανταμοιβή ή να περάσουν τον έλεγχο και τίποτα περισσότερο.
Σύμφωνα με τη νευροεπιστήμη αν θέλουμε να αυξήσουμε το κίνητρο πρέπει να ενισχύσουμε εκείνες τις δραστηριότητες που αυξάνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να αλλάξουμε την προσέγγιση μας για ζωτικές πτυχές του κινήτρου. Αυτές -σύμφωνα με την νευροεπιστήμη- είναι:
1. ΣΤΡΕΣ. Μειώστε τον ανταγωνισμό εντός του οργανισμού. Ένα κλίμα ανταγωνισμού -όσο και αν υπάρχει μελλοντική ανταμοιβή- ενισχύει το στρες. Το στρες ενισχύει την παραίτηση και την αδιαφορία εκ μέρους των εργαζομένων. Η δημιουργικότητα τους και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και αποφάσεων βλάπτονται.
2. ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ. Επιδιώξτε την αυτονομία όπου είναι δυνατόν, ενισχύοντας την αίσθηση ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να πάρουν αποφάσεις χωρίς τον έλεγχό σας.
3. ΣΚΟΠΟΣ. Κάντε ξεκάθαρο τον αυθεντικό, ανώτερο σκοπό του οργανισμού σας ώστε οι καθημερινές εργασίες να συνδέονται με ένα όραμα, μια κατεύθυνση για το ευρύτερο καλό.
4. ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ. Αναθεωρήστε τους στόχους του οργανισμού ώστε να είναι ρεαλιστικοί, κατανοητοί, σαφείς και επιτεύξιμοι. Οι μη ρεαλιστικοί στόχοι δημιουργούν στρες και ενισχύουν την τάση παραίτησης και αδιαφορίας επειδή είναι άπιαστοι. Ενθαρρύνετε την προσωπική ανάπτυξη και μάθηση στους εργαζομένους σας.
5. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. Με εκφράσεις και πράξεις, αναγνωρίστε την συμβολή των εργαζομένων σας -ειδικά οι μη αναμενόμενες ανταμοιβές της ομάδας σας ή τα επαινετικά λόγια μπροστά σε άλλους δημιουργούν ένα θετικό κλίμα δημιουργίας κινήτρου.
Βιβλιογραφία
Brann, A. (2017). Neuroscience for Coaches: How to Use the Latest Insights for the Benefit of Your Clients. Kogan Press.
_________ (2020). Make your Brain Work. How to Maximize your Efficiency, Productivity and Effectiveness. Kogan Press.
Quinn, R. E. and Thakor, A. V. (2018). Creating a Purpose-Driven Organization. How to get employees to bring their smarts and energy to work by. Harvard Business Review https://hbr.org/2018/07/creating-a-purpose-driven-organization ανακτηθέν στις 22.01.2022
The Effects of Autonomy on Job Satisfaction. https://work.chron.com/effects-autonomy-job-satisfaction-14677.html ανακτηθέν στις 22.01.2022
Photo by Fakurian Design on Unsplash
Ονομάζομαι Ελένη Σταράκη και είμαι Life & Executive Coach. Σας υποστηρίζω να δημιουργήσετε μια ισορροπημένη, ουσιαστική ζωή, να πετύχετε στόχους και να γίνετε ηγέτες στον τομέα σας. Διαθέτω Certificate in Coaching (AC Accredited), Diploma in Coaching (AC Accredited) από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Diploma in Evidence Based Coaching από το Athens Coaching Institute (ACI).
Διαθέτω εγκεκριμένο πιστοποιητικό στην Κινητοποιητική Συνέντευξη με τους Drs. William Miller, Theresa Moyers and Stephen Rollnick από το Institute for Better Health (IBH). Έχω πτυχίο φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και είμαι Διδάκτωρ Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Σικάγο.
τηλ: 69.80.48.18.21