Τo Coaching είναι μια σχέση, σαν τη συμβουλευτική, η οποία ωστόσο, είναι εστιασμένη στον στόχο και στην δράση. Μέσα από το Coaching, οι άνθρωποι αναλμβάνουν το τιμόνι της ζωής τους και διαμορφώνουν συνθήκες ανάπτυξης και εξέλιξης. Αν και στην χώρα μας το ονομάζουμε ακόμη «Life Coaching», ο σωστός όρος που κυριαρχεί πλέον είναι απλώς «Coaching» χωρίς τόσους προσδιορισμούς. Κι αυτό διότι το Coaching ως μέθοδος και ως φιλοσοφία είναι ένα και ενιαίο.
Η Coaching Ψυχολογία ερευνά την ανάπτυξη και την αλλαγή σε ανθρώπους χωρίς σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, ώστε να δημιουργήσει μοντέλα και τεχνικές που θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν τη ζωή τους, να νιώσουν θετικά συναισθήαματα και να ανθίσουν.
Το Coaching αποτελεί μια σχέση εμπιστοσύνης μέσα στην οποία ο Coachee θέτει αυθεντικούς στόχους, οραματίζεται και υλοποιεί τη ζωή που επιθυμεί. Είναι μια διεργασία αλλαγής που ξεκινά από τον εσωτερικό μας κόσμο και μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, λαμβάνει μορφή στην ίδια τη ζωή. Το Coaching είναι όπως λέμε, η τέχνη της ανάπτυξης και της αλλαγής, αλλάζω για να πετύχω τον στόχο μου και πετυχαίνοντας τους στόχους μου αλλάζω τη ζωή μου.
Τι συμβαίνει μέσα στις Coaching-συνεδρίες;
Εάν θέλουμε να σχηματοποιήσουμε την Coaching σχέση, θα λέγαμε ότι τα πράγματα μέσα στις Coaching-συνεδρίες κυλούν κάπως έτσι: Η πρώτη φάση είναι εκείνη της αυτογνωσίας. Ο Coachee εισέρχεται σε μία κατάσταση αναστοχασμού μέσα στην οποία κατακτά τον εσωτερικό του κόσμο, αποκτά όπως λέμε, αυτεπίγνωση. Αναγνωρίζει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του στο «εδώ και τώρα», δηλαδή στο ψυχολογικό του παρόν.
Αυτό είναι απόλυτα αναγκαίο διότι μόνον όταν συνδεθούμε με τον αυθεντικό εαυτό μας, μπορούμε να θέσουμε και αυθεντικούς στόχους. Το όραμα δεν μπορεί να οικοδομηθεί, παρά μόνο σε γερές και υγιείς βάσεις. Στη συνέχεια, ορίζεται αυτό το όραμα και οι επιμέρους στόχοι επίτευξης. Αλήθεια, έχουμε αναρωτηθεί ποτέ τι σημαίνει «στόχος»; Είναι πραγματικά κάτι καταπληκτικό.
Ο στόχος, είναι μια εσωτερική αναπαράσταση ενός επιθυμητού μέλλοντος (μια εικόνα ας πούμε), που δημιουργούμε με την σκέψη μας. Αυτή η αναπαράσταση του μέλλοντος που επιθυμούμε δίδει νόημα και επηρεάζει το πώς συμπεριφερόμαστε και νιώθουμε στο παρόν.
Τέλος, αφού διαμορφωθεί το όραμα και κάποια επιμέρους βήματα, ξεκινά η δράση. Οι κινήσεις προς την επίτευξη και ολοκλήρωση του στόχου και εξαιρετικά σημαντικές, καθώς σε αυτές αξιολογούνται οι δυνάμεις, αναθεωρούνται μερικώς κάποια βήματα και υπάρχει μια διαρκής πορεία προς την ολοκλήρωση.
Σε κάθε συνεδρία συμβαίνει κάτι από όλα τα παραπάνω. Η ανακάλυψη του αυθεντικού εαυτού, η δημιουργία οράματος και οι μικρές δράσεις συμβαίνουν από την αρχή, φυσικά σε μικρή και αργότερα σε πιο μεγάλη κλίμακα. Είναι μια προπόνηση κι αυτή.
Σε ποιους απευθύνεται και πότε αντενδείκνυται το Coaching;
Τo Coaching βοηθά τους ανθρώπους που λειτουργούν σε ένα σχετικά ικανοποιητικό επίπεδο να προχωρήσουν περαιτέρω, αναπτύσσοντας όραμα, δεξιότητες και υλοποιώντας μικρές και μεγάλες αλλαγές. Αντενδείκνυται σε περιπτώσεις όπου απαιτείται μια θεραπευτική παρέμβαση, για να αντιμετωπιστούν σοβαρές ψυχολογικές δυσκολίες. Το Coaching δεν αντικαθιστά την Ψυχοθεραπεία.
Αυτό δεν οφείλεται τόσο στις μεθόδους που χρησιμοποιεί, αλλά στους ανθρώπους που το προσφέρουν. Οι Coaches, συνήθως, δεν είναι εξειδικευμένοι Ψυχολόγοι με κατάλληλη εκπαίδευση και κλινική εμπειρία, ώστε να αξιολογήσουν και να αντιμετωπίσουν δυσλειτουργικές σκέψεις και συναισθήματα.
Photo by Sasha Freemind on Unsplash
O Χαράλαμπος Πετράς είναι Ψυχολόγος, Διαπιστημένος Executive Coach, ICF PCC, EMCC SP, MISCP, και Συγγραφέας. Είναι μέλος του International Society for Coaching Psychology, ιδρυτής & διευθυντής του Athens Coaching Institute.
Σπούδασε Ανθρωπολογία, Ψυχολογία, Ιστορία και έχει εκπαιδευτεί στο Coaching, στην Συστημική Ψυχοθεραπεία, την Θεραπεία EMDR και την Εκπαίδευση Ενηλίκων. Από το 2009 εργάζεται ως επαγγελματίας Coach κυρίως με μεγάλους οργανισμούς, στελέχη διοίκησης και ηγεσίας. Βιβλία του που κυκλοφορούν είναι η “Τέχνη του Coaching”, ένα εγχειρίδιο για επαγγελματίες και η “Τέχνη των Στόχων” μια μελέτη για την ανάπτυξη και την επιτυχία. Παράλληλα, διατηρεί γραφείο ψυχολόγου όπου εργάζεται κλινικά, με ενήλικες.