Ως επαγγελματίας με 28χρονη εμπειρία στη διοίκηση και ανάπτυξη οργανισμών, παρατηρώ ότι η υιοθέτηση του πλαισίου του Coaching από τους managers δεν αποτελεί απλώς μια θεωρητική πρόταση, αλλά μια αναγκαιότητα που αντανακλά την πραγματικότητα της σύγχρονης επιχειρηματικής πρακτικής. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στη βελτίωση της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, στην ενίσχυση της ικανοποίησης των εργαζομένων και στην επίτευξη των ποσοτικών και ποιοτικών στόχων ενός οργανισμού.
Ορισμός και Στόχοι του Coaching στη Διαχείριση
Το Coaching στη διοίκηση, όπως το βιώνω προσωπικά μέσα από την αλληλεπίδραση με ομάδες και συνεργάτες, είναι μια διαδικασία συνεργασίας, όπου δεν απαρνιέσαι την δικαιοδοσία και επομένως την ευθύνη, αλλά ως φάρος φωτίζεις το μονοπάτι της επίγνωση της παρούσας και μελλοντικής επαγγελματικής κατάστασης που βιώνουν, τόσο οι μεμονωμένοι συνάδελφοι, καθώς και τα σύνολα τους. Στόχος είναι να ενισχυθούν οι δεξιότητες, οι γνώσεις και η αυτονομία των εργαζομένων, ενδυναμώνοντάς τους να επιτυγχάνουν τόσο προσωπικούς, όσο και οργανωτικούς στόχους (Hunt & Weintraub, 2021).
Μια σχετική προσωπική εμπειρία ήταν όταν χρειάστηκε να ενσωματώσω νέες διαδικασίες και να αναδιαρθρώσω μια πολυεπίπεδη και πολύ μεγάλη αριθμητικά ομάδα συναδέλφων, διαφορετικών ηλικιών, φύλων, γνωσιακών ικανοτήτων και δεξιοτήτων, προσωπικών φιλοδοξιών και αναγκών. Η εκπαίδευση μου στο Coaching με βοήθησε να διαγνώσω τις ανάγκες της ομάδας και να προσαρμόσω την διαχείριση μου ανάλογα, οδηγώντας τελικά σε μια αρμονική συνεργασία και υψηλή απόδοση.
Επιδράσεις στην Ικανοποίηση του Ανθρώπινου Δυναμικού
Η ικανοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού είναι καθοριστική για την επιτυχία κάθε οργανισμού. Από την εμπειρία μου, οι εργαζόμενοι εκτιμούν ιδιαίτερα το ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας που προσφέρει η διαχείριση που πλαισιώνεται με Coaching τεχνικές. Μια ομάδα που υποστηρίζεται μέσω αυτής της προσέγγισης τείνει να δείχνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον ηγέτη της, αυξημένη δέσμευση και ενισχυμένη αίσθηση ασφάλειας (Kegan & Lahey, 2020).
Επιπτώσεις στην Επίτευξη Επιχειρηματικών Στόχων
Η εφαρμογή του Coaching, είτε ως συντεταγμένη εσωτερική διεργασία, είτε ως εξωτερική υπηρεσία, είτε ως πλαίσιο διαχειριστικού πλουραλισμού, συνδέεται άμεσα με την επιχειρηματική επιτυχία.
Κατά την καριέρα μου, διαπίστωσα ότι η υιοθέτηση μιας προσέγγισης Coaching από managers οδηγεί σε αυξημένη αποδοτικότητα και στοχοπροσήλωση. Σύμφωνα με τη μελέτη των Grant et al. (2021), οι managers που ενσωματώνουν το Coaching παρατηρούν βελτίωση έως και 20% στην παραγωγικότητα. Σε μια περίπτωση όπου κληθήκαμε να επανακαθορίσουμε στόχους και στρατηγικές μέσα σε μια απαιτητική αγορά, το Coaching αποτέλεσε το εργαλείο που μας βοήθησε να επιτύχουμε όχι μόνο ποιοτική βελτίωση αλλά και ποσοτικά αποτελέσματα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες μας.
Συμπερασματικά, η υιοθέτηση του Coaching πλαισίου από τους managers αποτελεί μια στρατηγική επιλογή που βασίζεται τόσο σε επιστημονική τεκμηρίωση, όσο και σε πρακτικές εφαρμογές. Στην προσωπική μου πορεία, η εκπαίδευση μου στο Coaching έχει λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης, υποστηρίζοντας τη δημιουργία ομάδων που είναι ταυτόχρονα ικανοποιημένες και αποδοτικές. Αυτή η διπλή συμβολή στην ανθρώπινη δυναμική και τα επιχειρηματικά αποτελέσματα καθιστά το Coaching αναπόσπαστο μέρος κάθε σύγχρονης διοικητικής πρακτικής.
Βιβλιογραφία
Garavan, T. N., Carbery, R., & Rock, A. (2023). Human Resource Development: A Strategic Approach. Palgrave Macmillan.
Grant, A. M., Passmore, J., & Cavanagh, M. (2021). The Wiley-Blackwell Handbook of the Psychology of Coaching and Mentoring. Wiley.
Hunt, J. M., & Weintraub, J. R. (2021). The Coaching Manager: Developing Top Talent in Business. Sage Publications.
Jones, R. J., Woods, S. A., & Guillaume, Y. R. F. (2022). “The Effectiveness of Workplace Coaching: A Meta-Analysis of Learning and Performance Outcomes.” Journal of Occupational and Organizational Psychology, 95(1), 1-27.
Kegan, R., & Lahey, L. L. (2020). An Everyone Culture: Becoming a Deliberately Developmental Organization. Harvard Business Review Press.
Ladegard, G., & Gjerde, S. (2022). “Leadership Coaching: The Relationship Between Coaching and Workplace Outcomes.” Leadership Quarterly, 33(4), 101-119.
Kegan, R., & Lahey, L. L. (2020). An Everyone Culture: Becoming a Deliberately Developmental Organization. Harvard Business Review Press.
Ladegard, G., & Gjerde, S. (2022). “Leadership Coaching: The Relationship Between Coaching and Workplace Outcomes.” Leadership Quarterly, 33(4), 101-119.
Free Photo | Boss’s day arrangement with paper boats and copy space
Ο Δημήτρης Μωραΐτης είναι Γενικός Διευθυντής της Tikun Olam Europe, της πρώτης εταιρείας φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, καθώς και πρώην Γενικός Διευθυντής της ΒΙΑΝ Α.Ε. του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ-Γιαννακόπουλου, της κορυφαίας εταιρείας στο χώρο του φαρμακείου στην Ελλάδα.
Διαθέτει εμπειρία άνω των 28 ετών σε ηγετικές θέσεις στον φαρμακευτικό κλάδο, με ειδίκευση στη στρατηγική διοίκηση, την ανάπτυξη επιχειρήσεων και την αναδιάρθρωση οργανισμών.
Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ), πρώην Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εταιρειών Φαρμάκων Αυτοφροντίδας (AESGP) και πρώην Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Παιδικών Τροφών και Ειδικής Διατροφής Ελλάδος (ΣΕΠΤΕΔΕ), συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της στρατηγικής του φαρμακευτικού κλάδου σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Hertfordshire, έχει σπουδάσει στη Φαρμακευτική Σχολή του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου της Parma και έχει εξειδικευμένη επιμόρφωση στο Health & Wellness Coaching από το Athens Coaching Institute και στην Ιατρική Ψυχολογία από το ΕΚΠΑ.