Ανάμεσα στην επιλογή coaching και συμβουλευτικής, ποια είναι πιο κατάλληλη για τα προβλήματά σας; Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία για το coaching σε σχέση με την συμβουλευτική που πρέπει να γνωρίζετε;
Πολλές ομοιότητες υπάρχουν και στις δύο πρακτικές και αυτό γιατί αρχικά και οι δυο, σας βοηθούν να ανακαλύψετε το καλύτερο για την δική σας ζωή και βασίζονται σε μια σχέση χωρίς κριτική, με εμπιστοσύνη και υποστηρικτική διάθεση ανάμενα στον επαγγελματία και τον πελάτη και επικεντρώνονται στην καλή ακρόαση και στις κατάλληλες ερωτήσεις. Άλλο στοιχείο που αναγνωρίζεται ως κοινό είναι ότι και οι δύο πρακτικές σας βοηθούν να προσδιορίσετε τι σας εμποδίζει και τόσο η συμβουλευτική όσο και το coaching σας βοηθούν να είστε πιο ανθεκτικοί και να βρείτε τις απαντήσεις που λειτουργούν για εσάς και μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε και να εργαστείτε προς την επίτευξη στόχων ζωής.
Το Coaching έχει οριστεί από τον Διεθνή Οργανισμό Coaching (ICF) ως μια συνεργασία με πελάτες σε μια δημιουργική διαδικασία που προκαλεί την σκέψη τους και τους εμπνέει να μεγιστοποιήσουν τις προσωπικές και επαγγελματικές τους δυνατότητες.
Ο coach ασχολείται με το τωρινό δυναμικό του ατόμου και τη προσωπική ανάπτυξή του στο να έχει το μέλλον που εκείνο επιθυμεί έχοντας πολύ συγκεκριμένους στόχους. Χωρίς καθοδήγηση αλλά με τεκμηρίωση και επιστημονικότητα ο επαγγελματίας coach βοηθά τον πελάτη του να κινητοποιηθεί ώστε να αναπτύξει τον εαυτό του, να δράσει μέσα από αυτό-ανακάλυψη και αυτόνομη μάθηση εστιάζοντας στην λύση και το μέλλον, στο όραμα που εκείνος έχει ορίσει.
Το Coaching λοιπόν εστιάζει στο εδώ και τώρα αλλά και στο μέλλον με πολύ συγκεκριμένη δομή και χρονικό πλαίσιο στο οποίο δουλεύει για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων προσωπικής εξέλιξης.
Η Συμβουλευτική, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Συμβουλευτικής, είναι μια διαδικασία αλληλεπίδρασης μεταξύ του συμβούλου και πελάτη, η οποία προσεγγίζει κοινωνικά, συναισθηματικά, πολιτισμικά και κοινωνικοοικονομικά θέματα. Ο ευρύτερος στόχος της Συμβουλευτικής είναι να δώσει στα άτομα ευκαιρίες να επεξεργαστούν θέματα που τα απασχολούν με σκοπό να ζήσουν μια, κατά την κρίση τους, περισσότερο ικανοποιητική και ολοκληρωμένη ζωή, τόσο σε προσωπικό επίπεδο αλλά κοινωνικό. Η Συμβουλευτική μπορεί να χρησιμοποιείται για αντιμετώπιση και λύση συγκεκριμένων προβλημάτων, όπως η βελτίωση των ενδοπροσωπικών και διαπροσωπικών σχέσεων, η λήψη αποφάσεων, η επίλυση συγκρούσεων, η αντιμετώπιση κρίσεων, αλλά και θεμάτων όπως η αυτό-ανάπτυξη, η ανάπτυξη αυτό-συνειδητοποίησης και αυτογνωσίας και επεξεργασία συναισθηματικών εσωτερικών συγκρούσεων, κλπ. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, χρησιμοποιούνται διαφορετικές μέθοδοι ή προσεγγίσεις Συμβουλευτικής.
Μια λανθασμένη ερμηνεία και αντίληψη για την Συμβουλευτική είναι ότι καθοδηγεί. Ετυμολογικά και μόνο η λέξη συμβουλεύω σημαίνει ‘σκέφτομαι μαζί’, στόχος λοιπόν του συμβούλου είναι μέσα από μια σχέση εμπιστοσύνης να διευκολύνει το άτομο να καταλάβει τι είναι αυτό που του συμβαίνει, τι σημαίνει για αυτόν, κι αν θέλει να το αλλάξει να βρει την διέξοδο στο να λύσει αυτό το πρόβλημα.
Βασικές επίσης διαφορές υπάρχουν και στην εκπαίδευση του κάθε επαγγελματία.
Στο Coaching υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία χωρίζονται σε δύο κύρια επίπεδα, αυτό των επαγγελματιών coaches που απαιτούν από 150 έως 300 ώρες διδασκαλίας και των master coaches που απαιτούν περισσότερες από 800 ώρες διδασκαλίας. Τα προγράμματα εκπαίδευσης που υπάρχουν είναι σε πλαίσιο δια βίου μάθησης και διαρκούν συνήθως ένα έως δύο χρόνια και απαιτούν επίσης υποχρεωτική θεωρητική, βιωματική εκπαίδευση και πρακτική άσκηση (περισσότερες πληροφορίες εδώ).
Η Συμβουλευτική είναι εξειδικευμένος κλάδος της Ψυχολογίας. Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν τριετή μεμονωμένα προγράμματα Συμβουλευτικής Ψυχικής Υγείας από ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που απαιτούν συγκεκριμένες ώρες προσωπικής ψυχοθεραπείας του υποψήφιου συμβούλου καθώς και συγκεκριμένες ώρες πρακτικής άσκησης, εργασιών και εξετάσεων. Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα ο σύμβουλος έχει την δυνατότητα επιλογής μετεκπαίδευσης σε κάποια συγκεκριμένη προσέγγιση, η προσέγγιση ή η μέθοδος που υιοθετεί κάθε σύμβουλος στη συμβουλευτική του πρακτική βασίζεται στη συγκεκριμένη θεωρητική και πρακτική του κατάρτιση μέσω της οποίας έχει αποκτήσει την τεχνογνωσία του.
Αυτό που είναι σημαντικό να σημειωθεί είναι ότι αυτά τα επαγγέλματα διαφέρουν σε πολλά βασικά σημεία κι έτσι δεν μπορούμε να πούμε ότι το ένα είναι καλύτερο από το άλλο. Βασικό στοιχείο επαγγελματικότητας ενός coach ή ενός συμβούλου είναι το να παραπέμπουν ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη τους. Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου ένα άτομο αισθάνεται ότι χρειάζεται τις υπηρεσίες του ενός και παραπέμπεται στο άλλο για καταλληλότερες υπηρεσίες. Συνεπώς, πριν επιλέξουμε καλό θα είναι να γνωρίζουμε τα όρια και τις διαφορές των δύο σε σχέση με τις δικές μας ανάγκες.
photo from pixabay.com
Professional Coach.
Μέσα από πολύχρονη εμπειρία στην παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση ήρθε σαν φυσική εξέλιξη η εκπαίδευση και η ενασχόληση της επαγγελματικά με το coaching. Αυτή τη στιγμή εκτός από τις προσωπικές της συνεδρίες, παρέχει υπηρεσίες coaching και ως internal coach, μεγάλου οργανισμού στον οποίο εργάζεται.
Διαθέτει Certificate in Coaching – AC Accredited (ΕΚΠΑ) και Diploma in Evidence-Based Coaching – AC/EMCC Accredited (Athens Coaching Institute) και βρίσκεται στο δεύτερο έτος σπουδών στην Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας από το Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής με στόχο να εκπαιδευτεί στην συνέχεια στην Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία.