Βρισκόμαστε στην εποχή που το coaching μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη και εξέλιξη της εταιρικής κουλτούρας, του ανθρώπινου δυναμικού και της ηγεσίας των οργανισμών, καθώς και στην προσαρμογή αυτών στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα και το νέο υβριδικό εργασιακό περιβάλλον. Μέσα σε αυτό το νέο μοντέλο λειτουργίας που δημιουργείται στις επιχειρήσεις κυρίως λόγω του Covid-19, παγιώνεται η εξ αποστάσεως εργασία και γεννώνται παράλληλα νέες προκλήσεις και ανάγκες στους ανθρώπους των οργανισμών, προκλήσεις προσαρμογής και εξέλιξης στο οικοσύστημα τους. Δαρβινικά αν το δούμε η επιχείρηση μπορεί να παρομοιαστεί με ένα ζωντανό οργανισμό που θα πρέπει να προσαρμοστεί στο περιβάλλον, στο οικοσύστημα της, αρχικά για να επιβιώσει και εν συνεχεία για να εξελιχθεί και να εδραιωθεί.
Ουσιαστικά γίνεται κατανοητό ότι αναπτύσσονται νέες δυναμικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και των ομάδων του οργανισμού στην πρωτο-εφαρμόσιμη μορφή εργασίας από απόσταση. Δημιουργείται λοιπόν ένα πλαίσιο μέσα στο όποιο επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος ανάπτυξης και διατήρησης σχέσεων μεταξύ των μελών μιας ομάδας και του ηγέτη τους.
Οι προκλήσεις του αύριο
Ο Covid-19 άλλαξε τις ισορροπίες που υπήρχαν μέχρι τώρα στους οργανισμούς, άλλαξε σε ένα μεγάλο βαθμό τον τρόπο που οι ηγέτες αλληλοεπιδρούν με τους υπαλλήλους αλλά και το πώς οι συνεργάτες συνδέονται μεταξύ τους. Η ανάγκη των επιχειρήσεων να προσαρμοστούν γρήγορα στα νέα δεδομένα μένοντας παράλληλα ευέλικτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποκάλυψε επίσης την αναποτελεσματικότητα, σε αρκετές περιπτώσεις, της ηγετικής προσέγγισης που ακολουθεί μια κάθετη φιλοσοφία στην κουλτούρα της (από πάνω προς τα κάτω). Επίσης σε αυτό το χρονικό διάστημα της πανδημίας, φαίνεται ότι ο ρόλος της εταιρικής κουλτούρας στην ανάπτυξη της επιχείρησης έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία σε αρκετούς οργανισμούς. Έτσι η ανάπτυξη κουλτούρας έχει καταστεί ως στρατηγική οργανική προτεραιότητα που έχει αντίκτυπο από την ανώτατη έως την κατώτατη βαθμίδα προσωπικού. Η συνεργασία λοιπόν με έναν professional coach μπορεί να βοηθήσει και να δώσει στον ηγέτη τη δυνατότητα δοκιμής και εξέτασης υποθέσεων σε ένα ασφαλές και εμπιστευτικό περιβάλλον, ειδικά σε μια εποχή με αρκετά πρωτόγνωρα ερεθίσματα και πολύπλοκες καταστάσεις προς διαχείριση μέσα σε ένα οργανισμό.
Συνεργασία Coach και Leader
Οι ηγέτες των οργανισμών λοιπόν έχουν να αντιμετωπίσουν πιθανόν πρωτόγνωρα συναισθήματα και καταστάσεις διαχείρισης κρίσης, λήψης αποφάσεων, διαχείρισης ομάδων, διαμόρφωσης νέας εταιρικής κουλτούρας, καθώς και να δουν ποιες πυρηνικές τους δυνάμεις θα πρέπει να εκφράσουν συνειδητά στο πλαίσιο και με ποιο τρόπο για να πετύχουν τους στόχους που θέτουν στον οργανισμό.
Ο coach μπορεί να βοηθήσει τον ηγέτη κατά την υπό διαμόρφωση, υβριδικού μοντέλου εργασία, στο να δομήσει το πλαίσιο μιας νέας – εξελιγμένης συμμετοχικής κουλτούρας στον οργανισμό. Επιπλέον, ο ηγέτης μέσω του coaching μπορεί να βοηθηθεί στο να δει συνειδητά ποιες ηγετικές δεξιότητες του θα πρέπει να αναπτύξει αλλά και με ποιο τρόπο να τις εκφράσει.
Σε αυτή τη μορφή συνεργασίας ο coach θα πρέπει να μελετήσει με πολύ προσοχή το ρόλο του ηγέτη και τις σχέσεις που αναπτύσσει εντός της ομάδας του, καθώς θα πρέπει να χαρτογραφήσει με μεθοδικότητα τους στόχους και τις δυναμικές που αναπτύσσονται μέσα σε αυτή. Ο coach λοιπόν θα πρέπει να κατανοήσει την παρούσα οργανωσιακή κουλτούρα, τα μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς, καθώς και τις δυναμικές που αναπτύσσονται μεταξύ ομάδας και ηγέτη. Όλα αυτά λειτουργούν ως βασική προϋπόθεση για έναν coach, έτσι ώστε να μπορέσει να βοηθήσει στη συνειδητή προσαρμογή των ανθρώπων ενός οργανισμού στα νέα δεδομένα και παράλληλα να φωτίσει τα σημεία εκείνα που θα βοηθήσουν τον οργανισμό να εξελιχθεί.
Photo by Aleksandra Davydov from shutterstock
Ο Φώτιος Κατιμερτζόπουλος PhD cand., είναι Coach Trainer & Supervisor, Υπεύθυνος Ενδοεπιχειρησιακής Εκπαίδευσης στο Athens Coaching Institute. Επίσης είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Οικονομικών Επιστήμων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Κατέχει πτυχίο Χρηματοοικονομικής Λογιστικής και Μεταπτυχιακό στο τομέα Διεθνών Σπουδών (Σπουδές Νοτιοανατολικής Ευρώπης) από το Τμήμα της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Έχει εκπαιδευτεί στο Coaching από το Athens Coaching Institute, εξειδικεύεται στο Executive Team Coaching και το Mentoring. Έχει επίσης εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί στην εκπαίδευση ενηλίκων από το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρέχει συνεδρίες σε θέματα επικοινωνίας, στρατηγικής ανάπτυξης και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Σχεδιάζει και συντονίζει βιωματικά εργαστήρια ανάπτυξης δεξιοτήτων ηγεσίας και managerial coaching. Είναι μέλος του Association for Coaching και του European Mentoring & Coaching Council.
Επίσης, ανήκει στο δίκτυο μεντόρων του Aegean Startups (ψηφιακός επιταχυντής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου), καθώς και της κοινωνικής θερμοκοιτίδας Social Dynamo του Ιδρύματος Μποδοσάκη, όπου βοηθάει τους φιλοξενούμενους οργανισμούς της θερμοκοιτίδας σε θέματα οργανωσιακής κουλτούρας, ανάπτυξης και καινοτομίας. Είναι συνιδρυτής και project manager του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού «Τ.Ε.Α.Μ. Organization».
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντά επικεντρώνονται σε θέματα επιχειρηματικής κουλτούρας και καινοτομίας, leadership και team coaching, κοινωνικής επιχειρηματικότητας και επιχειρηματικών οικοσυστημάτων. Οι ερευνητικές του μελέτες έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια και έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και σε συλλογικούς τόμους.