Οι ηγετικές ικανότητες κρίνονται από τον τρόπο που επικοινωνείτε με τους συνεργάτες σας. Ίσως το κίνητρο και η ζωντάνια να σας κοστίζει περισσότερο σε χρήμα από όσο μπορείτε να φανταστείτε επειδή δεν επικοινωνείτε με την ομάδα σας αποτελεσματικά. Ίσως η απόδοση να μην είναι η αναμενόμενη επειδή δεν έχετε αποτελεσματικό τρόπο να εκφραστείτε στους συνεργάτες σας.
Οι επιχειρηματίες που επιδιώκουν σοβαρά να επαναφέρουν τη ζωντάνια και το κίνητρο στον εργασιακό χώρο πρέπει να εξετάσουν πώς μπορούν όχι να μιλήσουν επαινετικά για κάποιον εργαζόμενο ή συνεργάτη αλλά να αναγνωρίσουν την αξία του και την προσφορά του μέσω μιας επικοινωνίας που εκτιμά τον άνθρωπο πίσω από τον εργασιακό ρόλο. Με βάση το μοντέλο επικοινωνίας των Robert Kegan και Lisa Laskow Lahey (2001) υπάρχουν τρεις επικοινωνιακές τεχνικές.
1. Μιλήστε χωρίς μεσάζοντες
Για πολλούς επιχειρηματίες ή στελέχη επιχειρήσεων η άμεση έκφραση της εκτίμησής προκαλεί αμηχανία ή σύγχυση. Αν και σε θέσεις που απαιτείται επικοινωνιακή δεινότητα, διστάζουν να εκφράζουν τον θαυμασμό ή την εκτίμηση προς τους συνεργάτες, προτιμώντας να μιλήσουν για αυτούς σε άλλους. Όμως, η εκτίμηση και ο θαυμασμός χρειάζεται να γίνεται χωρίς μεσάζοντες. Αν θαυμάζετε ή εκτιμάτε κάτι σε κάποιον συνάδελφό σας ή συνεργάτη σας εκφράστε το ευθέως χωρίς μεσάζοντες. Η αμεσότητα ενισχύει τους δεσμούς εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας.
2. Μιλήστε με ακρίβεια
Πείτε με ακρίβεια τι είναι αυτό που θαυμάζετε και εκτιμάτε στον συνεργάτη σας και αποφύγετε τους γενικόλογους επαίνους όπως “είσαι καταπληκτικός, εργατικός, έξυπνος, αποδοτικός” κτλ. Διευκρινίστε τι εκτιμάτε. Ο λόγος για ακρίβεια στα λόγια μας είναι διπλός. Αρχικά, το άτομο το οποίο εκτιμάμε μαθαίνει ακριβώς πώς συμβάλει και πως ανταποκρίνεται η ποιότητα της εργασίας του στον γενικότερο σκοπό εντός της επιχείρησης και του πλαισίου όπου εργάζεται. Έπειτα, όταν προσδιορίζουμε με ακρίβεια τι θαυμάζουμε στους άλλους μπορούμε να αποκτήσουμε γνώση για το ηγετικό μας στιλ -σε τι δίνουμε προτεραιότητα- και ίσως να αναγνωρίσουμε άλλους τομείς που αψηφούμε ενώ είναι σημαντικοί (π.χ., τι με κάνει να επαινώ την ταχύτητα σε σχέση με την επιμονή για την πραγματοποίηση ενός project;).
3. Μιλήστε για εσάς
Έχουμε μάθει να απευθύνουμε την εκτίμησή μας και τον έπαινο σε β’ πρόσωπο, π.χ., (εσύ) είσαι εργατικός. Από ψυχολογικής και γλωσσολογικής άποψης κρίνεται αρκετά περιοριστικό, καθώς αυτός ο τρόπος έκφρασης εκφράζει μια αξιολόγηση και όχι αναγνώριση. Αν θέλουμε ουσιαστικά να αναγνωρίσουμε και όχι να αξιολογήσουμε τότε χρειάζεται να μιλήσουμε για εμάς: πώς νιώθουμε, πώς επηρεαζόμαστε, πώς μας βοήθησε ο συνεργάτης μας με τις πράξεις και τις ενέργειές του, π.χ., εκτιμώ πόσο με βοήθησες στην παρουσίασή μου με την επιμελή έκθεση που έγραψες. Γινόμαστε καλύτεροι επειδή κάποιοι άλλοι γίνονται καλύτεροι.
Συμπέρασμα
Πολλοί επιχειρηματίες -ειδικά σε καίριες ηγετικές θέσεις- διστάζουν να επικοινωνήσουν με έναν τρόπο που να εκφράζει με ειλικρίνεια τι αισθάνονται για τους συνεργάτες τους. Η έλλειψη εκτίμησης βλάπτει το κίνητρο και τη ζωτικότητα του εργασιακού χώρου. Πρέπει να είμαστε επαγγελματίες, αλλά δεν χρειάζεται να είμαστε άψυχοι.
Βιβλιογραφία
Kegan, R. and Lahey Laskow, L. (2001). How the Way We Talk Can Change the Way we Work. Jossey-Bass, Inc. A Wiley Company. San Francisco.
Morris, M. (2020). Money down the drain: The Financial Costs of Poor Communication https://triadspeech.com/money-down-the-drain-the-financial-costs-of-poor-communication/ ανακτηθέν στις 06.02.2022
Grossman, D. (The Cost of Poor Communications. A Business Rationale for the Communications Competency https://www.shrm.org/resourcesandtools/hr-topics/behavioral-competencies/communication/pages/the-cost-of-poor-communications.aspx ανακτηθέν στις 06.02.2022
Photo by Icons8 Team on Unsplash
Ονομάζομαι Ελένη Σταράκη και είμαι Life & Executive Coach. Σας υποστηρίζω να δημιουργήσετε μια ισορροπημένη, ουσιαστική ζωή, να πετύχετε στόχους και να γίνετε ηγέτες στον τομέα σας. Διαθέτω Certificate in Coaching (AC Accredited), Diploma in Coaching (AC Accredited) από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Diploma in Evidence Based Coaching από το Athens Coaching Institute (ACI).
Διαθέτω εγκεκριμένο πιστοποιητικό στην Κινητοποιητική Συνέντευξη με τους Drs. William Miller, Theresa Moyers and Stephen Rollnick από το Institute for Better Health (IBH). Έχω πτυχίο φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και είμαι Διδάκτωρ Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Σικάγο.
τηλ: 69.80.48.18.21