Ο χώρος εργασίας του coach δεν είναι απλά το γραφείο του αλλά η συνεδρία. Η συνεδρία είναι ένα δυναμικό ψυχικό περιβάλλον ασφάλειας, σταθερότητας, μάθησης και ανάπτυξης που δημιουργεί ο coach για τον πελάτη του. Είναι ένα περιβάλλον εξαιρετικά απαιτητικό.
Οι απαιτήσεις σε ψυχολογικό επίπεδο:
O coach οφείλει να έχει επαρκή αυτογνωσία
Για να μπορέσει να εργαστεί αποτελεσματικά και ηθικά, ο coach πρέπει να έχει επίγνωση των αξιών, των πεποιθήσεων, των συναισθημάτων και των συμπεριφορών του. Δηλαδή να γνωρίζει τόσο καλά τον εαυτό του ώστε η προσωπικότητα και οι αξίες του να μην λειτουργούν ως εμπόδια εντός της συνεδρίας.
O coach οφείλει να ρυθμίζει τα συναισθήματά του
Ο coach, για να μπορέσει να διαχειριστεί σωστά όσα συμβαίνουν σε μια συνεδρία, πρέπει να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του και πιο συγκεκριμένα, να ρυθμίζει την συμπεριφορά του συνειδητά. Δηλαδή να μην λειτουργεί παρορμητικά και να μην παρασύρεται από την συναισθηματική του κατάσταση.
Ο coach οφείλει να προετοιμάζεται ψυχικά για κάθε συνεδρία
Ο coach πρέπει να είναι στην κατάλληλη ψυχική αλλά και φυσική κατάσταση για να παρέχει τις υπηρεσίες του. Για να το επιτύχει αυτό κάθε επαγγελματίας αφιερώνει χρόνο για να προετοιμαστεί κατάλληλα για κάθε συνεδρία, να συγκεντρωθεί και να αφήσει πίσω άλλες συνεδρίες και άλλους ρόλους που έχει στη ζωή.
Η προετοιμασία του coach και συνήθεις πρακτικές
Όπως σε κάθε επάγγελμα έτσι και στο coaching, οι coaches δεν μπορούν να έχουν την ίδια διάθεση και ενέργεια κάθε μέρα, σε κάθε συνεδρία. Και ταυτόχρονα, δεν γίνεται να επιδιώκουμε την “τέλεια συνεδρία” , την “τέλεια διάθεση” διότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Παρακάτω παρουσιάζω μια σειρά από πρακτικές που συμβάλλουν στη καλύτερη προετοιμασία αλλά και απόδοση ενός coach σε ψυχικό επίπεδο.
Δημιουργία δικτύου υποστήριξης
Η #1 πρακτική πρόληψης και ενδυνάμωσης είναι δημιουργία ενός δικτύου υποστήριξης στο οποίο ο coach μοιράζεται τις προκλήσεις του επαγγέλματος. Αυτό μπορεί να είναι η σταθερή σχέση και επικοινωνία με συναδέλφους, η εποπτεία, το coaching από έναν άλλο συνάδελφο και φυσικά η ψυχοθεραπεία. Ο επαγγελματίας ζητά πάντοτε βοήθεια από άλλους, είτε ηθική υποστήριξη από φίλους και συναδέλφους είτε την στήριξη ειδικού.
Εστίαση στο «εδώ και τώρα» της συνεδρίας
Μια μέτρια διάθεση και συγκέντρωση μπορεί να βελτιωθεί μέσα από την ίδια τη συνεδρία. Καθώς ξεκινά η συνεδρία ο coach εστιάζει αποκλειστικά στον πελάτη του και σε αυτό που συμβαίνει «εδώ και τώρα». Αυτό ενεργοποιεί τις δυνάμεις, τις γνώσεις και την εμπειρία του προς την επίτευξη του στόχου του που είναι να βοηθήσει τον πελάτη του.
Απλές πρακτικές που βοηθούν
Μικρές αλλά σημαντικές πρακτικές που περιλαμβάνονται στην προετοιμασία του coach και κάνουν τη διάφορά στην απόδοσή του είναι: η διατήρηση ημερολογίου απόδοσης και διαχείρισης συνεδριών, οι ασκήσεις συγκέντρωσης και ενίσχυσης της ενσυνειδητότητας (πχ ασκήσεις διαφραγματικής αναπνοής, grounding), η μελέτη coaching-βιβλιογραφίας, η μελέτη των σημειώσεων από την προηγούμενη συνεδρία που ούτως ή άλλως πρέπει να συμβαίνει.
Ακύρωση συνεδρίας
Εάν ένας coach βιώνει έντονη δυσφορία, φόρτιση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη ζωή του τη δεδομένη στιγμή υπερβαίνουν τα όριά του, τότε είναι ηθικά επιβεβλημένο να ακυρώσει τις συνεδρίες ενημερώνοντας έγκαιρα τον πελάτη του. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να γίνεται συχνά και διαρκώς αλλά παραμένει ως επιλογή. Όπως ακριβώς συμβαίνει με κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Photo by Shubham Dhage on Unsplash
O Χαράλαμπος Πετράς είναι Ψυχολόγος, Διαπιστημένος Executive Coach, ICF PCC, EMCC SP, MISCP, και Συγγραφέας. Είναι μέλος του International Society for Coaching Psychology, ιδρυτής & διευθυντής του Athens Coaching Institute.
Σπούδασε Ανθρωπολογία, Ψυχολογία, Ιστορία και έχει εκπαιδευτεί στο Coaching, στην Συστημική Ψυχοθεραπεία, την Θεραπεία EMDR και την Εκπαίδευση Ενηλίκων. Από το 2009 εργάζεται ως επαγγελματίας Coach κυρίως με μεγάλους οργανισμούς, στελέχη διοίκησης και ηγεσίας. Βιβλία του που κυκλοφορούν είναι η “Τέχνη του Coaching”, ένα εγχειρίδιο για επαγγελματίες και η “Τέχνη των Στόχων” μια μελέτη για την ανάπτυξη και την επιτυχία. Παράλληλα, διατηρεί γραφείο ψυχολόγου όπου εργάζεται κλινικά, με ενήλικες.