Όταν ολόκληρος ο πλανήτης περνά μια πανδημία που έχει επηρεάσει σε όλους τους τομείς την ζωή τόσο του κατοίκου ενός απομονωμένου χωριού όσο και του CEO μιας πολυεθνικής εταιρείας, τότε μια διαδικασία ανάλυσης της πραγματικότητας και επαναπροσδιορισμού στόχων είναι αναγκαία. Είναι δηλαδή ο κατάλληλος χρόνος για Coaching.
1. Coaching και επιχειρήσεις
Α. Coaching και Health-Safety-Environment
Στην Post Covid εποχή, η ισορροπία μεταξύ της υγειονομικής ασφάλειας και της παραγωγικότητας των εργαζομένων, των συμπτωμάτων του Long Covid και της υπερκόπωσης των στελεχών είναι μια δύσκολη εξίσωση για κάθε ηγέτη επιχείρησης. Έτσι η συμβολή του Coach στην λειτουργία της επιχείρησης μπορεί να βοηθήσει τα στελέχη να δουν με νέα ματιά αυτήν την νέα πραγματικότητα.
Ο Hugh Maxwell Business Development Director, Chubb αναφέρει σε μια πρόσφατη συνέντευξή του σε σχέση με την σημασία του Coaching και του Mentoring στην μετά Covid εποχή στον τομέα του H.S.E. . «Η κακή επικοινωνία, ο φόβος για το άγνωστο, η έλλειψη εμπιστοσύνης, η έλλειψη δέσμευσης και ορισμένοι άλλοι παράγοντες είχαν ως αποτέλεσμα όχι μόνο το κλείσιμο ή την υποαπόδοση κάποιων επιχειρήσεων, αλλά και το χαμηλό ηθικό, τις περισσότερες απουσίες, τα περισσότερα ατυχήματα στην εργασία, την μεγαλύτερη εναλλαγή προσωπικού και επίσης την υποαπόδοση σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις. Κανείς δεν θέλει να εργαστεί για μια εταιρεία που δεν προστατεύει ή δεν προσέχει το εργατικό δυναμικό της. Έτσι, τελικά, η κακή ηγεσία θα διώξει τους καλούς και θα υποχωρήσει με την πάροδο του χρόνου».
Η σχέση λοιπόν μεταξύ ασφάλειας προσωπικού και απόδοσης, και μεταξύ συνεργατικότητας και leadership, στην μετα Covid εποχή, δημιουργούν ένα νέο πλέγμα σχέσεων και φωτίζει την ανάγκη για έναν internal ή external Coach, που θα βοηθήσει την επιχείρηση να δημιουργήσει μια εποικοδομητική νέα ισορροπία.
Β. Coaching και οι προκλήσεις στην επιχειρηματικότητα στην μετά Covid εποχή.
Ο Covid 19 έφερε τις επιχειρήσεις εμπρός σε νέες προκλήσεις και νέες απαιτήσεις, όπως είναι η εξ αποστάσεως εργασία, η ανάδυση νέων μοντέλων συνεργασίας, αλλά και η διατήρηση της αποδοτικότητας μέσα σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον. Περισσότερες σκέψεις στο άρθρο Το coaching στην ηγεσία και στην εταιρική κουλτούρα του αύριο. Φώτη Κατιμερτζόπουλο.
2. Coaching και καθημερινότητα
Α. Health Coaching στην αντιμετώπιση των συνεπειών του Covid στην καθημερινότητα.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τις συνέπειες στην υγεία τους από την πανδημία του Covid. Η υγεία υπό το πρίσμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας “είναι η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας”. Η επίδραση του Covid σε όλους αυτούς τους τομείς είναι ολοφάνερη. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει προβληματιστεί/ανησυχήσει για την υγεία του σώματός του/της, την υγεία των κοντινών του/της ανθρώπων, την αλληλεπίδραση της κοινωνικής-επαγγελματικής του/της συμπεριφοράς και της σωματικής-ψυχικής υγείας, αλλά και τις επιπτώσεις από μια τέτοια νόσηση στην συνολική υγεία του/της.
Ένας Health Coach λοιπόν δημιουργεί εκείνο το πλαίσιο ώστε ο κάθε Coachee να επαναδιαπραγματευτεί την σχέση του με την υγεία υπό το πρίσμα της ολιστικότητας. Για παράδειγμα, να συσχετίσει τις νέες πραγματικότητες ώστε να έχει καλή απόδοση, να επαναδιαπραγματευτεί στόχους ζωής, να βρει τεχνικές μείωσης του άγχους, αλλά και να επαναξιολογήσει τις δραστηριότητες και την διάθεση του χρόνου του/της ανάλογα με τον βαθμό που έχει επηρεάσει την υγεία του/της η νόσηση από Covid ή από longCovid.
3. Coaching Community
H πανδημία έφερε επίσης πολύ μεγάλες αλλαγές και στον χώρο του Coaching αφού έφερε ακόμη και τους/τις Coaches εμπρός σε νέες προκλήσεις. Οι Coaches έχοντας διπλή ιδιότητα, και μέλη της κοινωνίας που επηρεάζονται από αυτή αλλά και επαγγελματίες που συντελούν στην διαχείριση των αλλαγών στις ζωές των Coachees, αντιμετωπίζουν πολλά διλήμματα και χρειάζεται να επαναδιαπραγματευτούν θέματα αξιοπιστίας και εσωτερικής συνοχής. Επιπρόσθετα όμως αυτή η κοινή και ταυτόχρονη εμπειρία δημιούργησε και μια νέα δυναμική στην Coaching σχέση, αφού Coach και Coachee πλέον μοιράζονται κοινές εμπειρίες περισσότερο από ποτέ!
Το Virtual Coaching έφερε στο προσκήνιο την σημασία της δημιουργίας ειλικρινούς και βαθείας σχέσης μέσα σε ένα νέο πλαίσιο επικοινωνίας, και την αναζήτηση νέων ή κατάλληλων μοντέλων στα σύγχρονα αιτήματα των Coachee. Επίσης όμως ανέδειξε και την ασάφεια των ορίων μεταξύ χώρου εργασίας και σπιτιού, άρα μεταξύ του επαγγελματικού και των άλλων εαυτών.
Το ευρύτερο κλίμα αβεβαιότητας έφερε στο προσκήνιο τις προσωπικές πεποιθήσεις των Coaches, και οι αλλαγές στον όγκο εργασίας του κάθε Coach οδήγησε σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ τους. Το ίδιαιτερο ενδιαφέρον που ανέπτυξαν οι Coaches αλλά και όλοι επαγγελματίες που διαχειρίζονται την πανδημική κρίση για θέματα wellebeing δημιούργησε ακόμα μια σημαντική ομάδα στόχος. Έτσι σύμφωνα με την βιβλιογραφία, η ανάπτυξη της συνεργατικότητας και της αλληϋποστήριξης μεταξύ των ομοτίμων είναι διαδικασίες που συντελούν στην διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων αλλά και στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων μεταξύ των Coaches. Σε αυτό το πλαίσιο, και το Athens Coaching Institute συντονισμένο με τα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα γύρω από το Coaching έχει δημιουργήσει αυτήν την κοινότητα των αποφοίτων του αλλά και το συγκεκριμένο περιοδικό, για να εξυπηρετηθούν οι παραπάνω σκοποί.
Yuanyuan Cao, Yuezhong Liu, Joshua Ho Yin Lai, Yin-Leng Theng, A Pilot Study of Health Coaching on Older Adults’ Personal Healthcare and Maintenance during the Outbreak of Covid-19 in Singapore Health Vol.13 No.02(2021), Article ID:107494
Judy Irvin, How have workplace coaches experienced coaching during the Covid-19 pandemic? International Journal of Evidence Based Coaching and Mentoring 2021, S15, pp.37-54. DOI: 10.24384/6JAB-TV65
2020 International Coaching Federation COVID-19 and the Coaching Industry
Φωτογραφία: airfocus – https://unsplash.com/
Ο Ντόβρος Ε. Ιώαννης είναι Coach, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Εμψυχωτής Ομάδων και Ψυχοθεραπευτής. Είναι ιδρυτικό μέλος της διεπιστημονικής ομάδας της ΚΟΙΝΣΕΠ ΠΟΡΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ, Κέντρου Ψυχοθεραπείας, Ολιστικών Θεραπειών, Εκπαίδευσης, και Κοινωνικών Παρεμβάσεων και του CHESS Project στον Βόλο.
Σπούδασε ΤΕΦΑΑ, Κοινωνική Κλινική Ψυχολογία (MSc), Θεολογία και Φωτογραφία και έχει ειδικευτεί ψυχοθεραπευτικά στην Παρεμβαίνουσα Μη Κατευθυντικότητα (NDI), στο Evidence Based Coaching (Athens Coaching Institute) στο ψυχοθεραπευτικό θέατρο (Playback), στην Εμψύχωση ομάδων (NDI) και σε διάφορες ψυχοσωματικές εναλλακτικές θεραπείες (CranioSacral, Ρεφλεξολογία, Zhineng Qigong κ.α).
Τα τελευταία 20 χρόνια επαγγελματικά συντονίζει ομάδες και υποστηρίζει ανθρώπους σε θέματα ψυχικής και σωματικής υγείας, ενώ έχει συνεργαστεί με διάφορους φορείς υποστηρίζοντας άτομα που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό (εξαρτημένοι, ψυχικά πάσχοντες) και ΑμΕΑ.
Είναι εκπαιδευτής ενηλίκων (ΕΟΠΠΕΠ, British Council) και έχει διδάξει σε ΑΤΕΙ, ΙΕΚ και ΚΔΒΜ της χώρας, διοργανώνει τα τελευταία 6 χρόνια διεθνή retreat στο Πήλιο με έμφαση στην προσωπική ανάπτυξη.
Επιπρόσθετα τα τελευταία 10 χρόνια συντονίζει προγράμματα, υποστηρίζει ομάδες στον χώρο της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, της εκπαίδευσης Ενηλίκων, και των ΑμεΑ.
Είναι μέλος του European Association for Councelling, του International Association of Health Care Practitioners.