Η συζήτηση για το coaching εστιάζει τις περισσότερες φορές στα μοντέλα και τις τεχνικές που εφαρμόζουμε στο coaching. Λιγότερο συχνά, συζητάμε για τις δεξιότητες στις οποίες πρέπει να εκπαιδευτεί ένας coach και σπάνια μιλάμε για τις αρχές και την ηθική που διαμορφώνουν την ταυτότητα και τη συμπεριφορά ενός coach.
Το σύστημα αξιών που συνιστούν την ηθική και τη νοοτροπία ενός coach είναι συστατικό στοιχείο της ταυτότητάς του και βρίσκονται στον υπαρξιακό του πυρήνα. Δηλαδή, αυτό που κάνει έναν coach να είναι coach και όχι κάτι άλλο (being a coach) είναι η ηθική και η νοοτροπία του.
O coach:
- Μελετά, αποδέχεται και ακολουθεί πάντοτε τον Κώδικα Ηθικής & Δεοντολογίας.
- O coach επιδεικνύει ακεραιότητα, εντιμότητα και διαύγεια σε κάθε επικοινωνία με πελάτες, ενδιαφερόμενους πελάτες και κάθε εμπλεκόμενο μέρος όταν εργάζεται σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Δεν διατηρεί κρυφούς ή διπλούς ρόλους.
- Σέβεται την αυτονομία του πελάτη του και αναγνωρίζει ότι ο πελάτης είναι αρμόδιος και υπεύθυνος να επιλέγει, να κρίνει και να αποφασίζει. Δεν επιλέγει ο coach την ατζέντα των συνεδριών και δεν καθοδηγεί την συζήτηση σε θέματα που ο ίδιος κρίνει σημαντικά.
- Διατηρεί την coaching-σχέση όσο είναι χρήσιμη και βοηθητική για τον πελάτη του, δεν διατηρεί σχέσεις χωρίς μαθησιακά αποτελέσματα για τον πελάτη και τερματίζει με ενδεδειγμένο τρόπο σχέσης εξάρτησης.
- Τιμά την αρχή της εμπιστευτικότητας, οι συνεδρίες του παραμένουν black-box, σέβεται τα προσωπικά δεδομένα και προνοεί για ζητήματα συναίνεσης στην χρήση τους.
- Αποδέχεται την διαφορετικότητα, την ταυτότητα, τις αξίες, τις εμπειρίες και τα πιστεύω των πελατών του, δεν κρίνει, δεν επικρίνει και δεν καθοδηγεί τις επιλογές τους. Σέβεται και εργάζεται με όλους του πελάτες το ίδιο, χωρίς διακρίσεις.
- Διατηρεί χαμηλό προφίλ, δεν προκαλεί δημόσια, δεν επαίρεται για τους πελάτες και τα επιτεύγματά του, έχει συνείδηση της αβεβαιότητας των ανθρώπινων σχέσεων και της σχετικότητας των αποτελεσμάτων της εργασίας του.
- Κατά την διάρκεια των συνεδριών δεν στρέφει την προσοχή στον εαυτό του, αφήνει τον πελάτη να μιλά στο μεγαλύτερο μέρος. Δεν αναζητά ευκαιρία για να παρουσιάσει τις δικές του εμπειρίες και απόψεις.
- Μαθαίνει διά βίου. Αυτό σημαίνει ότι παρατηρεί τον εαυτό του και λειτουργεί αναστοχαστικά. Δηλαδή εντοπίζει και εργάζεται πάνω στις δυνάμεις και τις αδυναμίες του. Μελετά επιστημονικά άρθρα, βιβλία, μετεκπαιδεύεται και συμμετέχει ενεργά σε πρακτικές συνεχιζόμενης επαγγελματικής ανάπτυξης όπως η εποπτεία και το mentoring.
Η ηθική και νοοτροπία αποτελούν τα θεμέλια της επαγγελματικής επάρκειας ενός coach και καλλιεργούνται μέσα από τη μελέτη, τη βιωματική εκπαίδευση και την συστηματική εφαρμογή τους στην πράξη. Στα προγράμματα του Athens Coaching Institute εργαζόμαστε συστηματικά για την ανάπτυξη μιας coaching κουλτούρας και νοοτροπίας σε κάθε νέο coach.
Περισσότερες πληροφορίες για ζητήματα ταυτότητας και ηθικής:
Κατεβάστε εντελώς δωρεάν το eBook του Χαράλαμπου Πετρά:
O Χαράλαμπος Πετράς είναι Ψυχολόγος, Διαπιστημένος Executive Coach, ICF PCC, EMCC SP, MISCP, και Συγγραφέας. Είναι μέλος του International Society for Coaching Psychology, ιδρυτής & διευθυντής του Athens Coaching Institute.
Σπούδασε Ανθρωπολογία, Ψυχολογία, Ιστορία και έχει εκπαιδευτεί στο Coaching, στην Συστημική Ψυχοθεραπεία, την Θεραπεία EMDR και την Εκπαίδευση Ενηλίκων. Από το 2009 εργάζεται ως επαγγελματίας Coach κυρίως με μεγάλους οργανισμούς, στελέχη διοίκησης και ηγεσίας. Βιβλία του που κυκλοφορούν είναι η “Τέχνη του Coaching”, ένα εγχειρίδιο για επαγγελματίες και η “Τέχνη των Στόχων” μια μελέτη για την ανάπτυξη και την επιτυχία. Παράλληλα, διατηρεί γραφείο ψυχολόγου όπου εργάζεται κλινικά, με ενήλικες.