Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες εταιρίες αντιλαμβάνονται το θετικό αντίκτυπο που έχει το coaching στην εξέλιξη, την παραγωγικότητα και την αφοσίωση των υπαλλήλων κάθε βαθμίδας, όχι μόνο σε ατομικό αλλά και ομαδικό/εταιρικό επίπεδο.
Ίσως όχι τόσο στην Ελλάδα (ακόμα) αλλά στο εξωτερικό το coaching έχει αρχίσει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εργασιακής/οργανωσιακής κουλτούρας.
Είναι λοιπόν αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το coaching αποδίδει. Αυτό που συχνά αποτελεί ζήτημα συζήτησης είναι το πως εφαρμόζεται σε ένα εργασιακό περιβάλλον και αν το εξωτερικό ή εσωτερικό coaching είναι αυτό που συνάδει με την κουλτούρα, το μέγεθος και τους στόχους της επιχείρησης.
Εσωτερικό (internal) coaching
Το εσωτερικό coaching συνήθως περιλαμβάνει συγκεκριμένο αριθμό συνεδριών (μικρότερο αυτού που παρέχετε από το εξωτερικό coaching) και συνήθως αποφεύγεται οποιαδήποτε αναφορά σε προσωπικά ζητήματα, στοχεύει μόνο στην ανάπτυξη του προσωπικού σε σχέση με την εταιρία, με συγκεκριμένο πλάνο καθορισμένο εξαρχής.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα τελευταία χρόνια το εσωτερικό coaching αναπτύσσεται ταχύτατα. Τι είναι όμως αυτό που κάνει τις επιχειρήσεις να σκεφτούν και να επενδύσουν στην αξιοποίηση εσωτερικών coaches;
- Αρχικά το κόστος. Η κάθε επιχείρηση εξοικονομεί χρήματα με την ανάθεση του ρόλου σε ήδη υπάρχων προσωπικό.
- Πολλοί εργαζόμενοι έχουν χαρακτηρίσει το εσωτερικό coaching ως μια απτή απόδειξη ότι η εταιρεία εκτιμά την ανάπτυξη των εργαζομένων.
- Την ίδια στιγμή είναι πρακτικά ευκολότερο για τους υπαλλήλους να μπορούν να απευθυνθούν σε έναν εσωτερικό coach που βρίσκεται στον ίδιο χώρο, με το ίδιο ωράριο.
- Σημαίνει προσωπική ανάπτυξη για τους εργαζομένους που παίρνουν τον ρόλο του coach.
- Ευκολία για την διοίκηση η ανάθεση και διαχείριση ενός εσωτερικού coach μια και είναι λιγότερο χρονοβόρο και φυσικά λιγότερο δαπανηρό από κάποιον εξωτερικό coach.
- Ένας εσωτερικός coach αντιλαμβάνεται καλύτερα την εταιρική κουλτούρα και τις εσωτερικές διαδικασίες.
Πιθανά αρνητικά στοιχεία του εσωτερικού coaching:
- Στον υπάλληλο που παίρνει τον ρόλο του coach προστίθεται άλλος ένας ρόλος που καλύπτει χρόνο από τις καθημερινές του υποχρεώσεις (burnout hazard).
- Αν τα όρια δεν τεθούν εξαρχής μπορεί να υπάρξει ζήτημα αξιοπιστίας, εμπιστευτικότητας και απορρήτου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει:
- Ο Coachee μπορεί να είναι πιο προσεκτικός και μπορεί να μην είναι πρόθυμος να αποκαλύψει ευαίσθητες πληροφορίες.
- Δυσπιστία προς την coaching διαδικασία και στην πρακτική της εταιρίας.
- Δυσκολία αποδοχής ανατροφοδότησης (feedback)
- Ζητήματα ιεραρχίας.
Εξωτερικό (external) coaching
Μέχρι πριν από περίπου μια δεκαετία η μόνη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών coaching σε μια εταιρία ήταν από εξωτερικούς συνεργάτες και εταιρίες παροχής υπηρεσιών coaching.
Το εξωτερικό coaching παρέχει μια πολύ στοχευμένη προς τις επιχειρήσεις διαδικασία λόγο της εκπαίδευσης και εξειδίκευσης των ατόμων που παρέχουν την υπηρεσία. Παρέχουν μια ευέλικτη αλλά δομημένη προσέγγιση προσαρμοσμένη όμως στις ανάγκες του κάθε υπαλλήλου και στους στόχους του μέσα στην εταιρία.
Τα πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής έχουν διακριθεί στα εξής:
- Δεν υπάρχουν περισπασμοί από άλλες δραστηριότητες ή ευθύνες της εταιρίας.
- Επειδή δεν έχει σχέση με την εταιρία ο coach θεωρείτε από τους υπαλλήλους αμερόληπτος κι έτσι υπάρχει άνεση συζήτησης ευαίσθητων θεμάτων, γενικότερα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.
- Υπάρχει εμπειρία και (εξειδικευμένες) ικανότητες στο coaching
- Μεγαλύτερη δεκτικότητα στα σχόλια ανατροφοδότησης που αφορούν είτε την προσωπική βελτίωση είτε την εταιρική.
Στα αρνητικά στοιχεία του εξωτερικού coaching συνήθως αναφέρονται τα εξής:
- Μεγάλο κόστος
- Οι εξωτερικοί συνεργάτες αγνοούν την εταιρική κουλτούρα και ταυτότητα πράγμα που καθιστά χρονοβόρα την διαδικασία προσαρμογής και έναρξης της διαδικασίας.
- Μπορεί ο εξωτερικός coach να μην είναι διαθέσιμος για την κάλυψη των άμεσων αναγκών κάποιου υπαλλήλου.
- Μπορεί να μην υπάρχει η ευελιξία και η αναγκαία προσαρμοστικότητα στο πρόγραμμα ενός εξωτερικού συνεργάτη ή αυτό να αποδεικνύεται αρκετά δεσμευτικό και δύσκολο από την πλευρά του υπαλλήλου, μην βοηθώντας την διαδικασία.
Σημαντικά στοιχεία
Αυτό που είναι βασικό να αναγνωρίζει η διοίκηση κάθε οργανισμού που ενδιαφέρετε να ενσωματώσει μια coaching πρακτική είναι πόσο μεγάλης σημασίας είναι η πολιτική ουδετερότητας και αντικειμενικότητας, η σημασία της εμπιστευτικότητας, της εσωτερικής ενοποίησης με άλλα οργανωτικά προγράμματα του οργανισμού.
Πολλοί οργανισμοί χρησιμοποιούν και τα δύο είδη με πιο συνηθισμένη την χρήση εξωτερικού coaching σε ανώτερα στελέχη και το εσωτερικό coaching στην ανάπτυξη όλων των υπαλλήλων μέχρι και το μεσαίο επίπεδο για την εξασφάλιση της εταιρικής ικανοποίησης.
Από την προσωπική μου εμπειρία ως εσωτερικός coach μεγάλου οργανισμού, θεωρώ πολύ σημαντικό τον καθορισμό των ορίων και την συνεχή αξιολόγηση της διαδικασίας από τον οργανισμό. Η επιλογή εκπαιδευμένου προσωπικού από διαφορετικές βαθμίδες και τμήματα (κι όχι μόνο από το HR) και η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων διαθέσιμων coaches, βοηθάει αρκετά στην διαδικασία επιλογής coach από τους υπαλλήλους με βάση τις δικές τους ανάγκες και κριτήρια.
photo creted with Canva
Professional Coach.
Μέσα από πολύχρονη εμπειρία στην παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση ήρθε σαν φυσική εξέλιξη η εκπαίδευση και η ενασχόληση της επαγγελματικά με το coaching. Αυτή τη στιγμή εκτός από τις προσωπικές της συνεδρίες, παρέχει υπηρεσίες coaching και ως internal coach, μεγάλου οργανισμού στον οποίο εργάζεται.
Διαθέτει Certificate in Coaching – AC Accredited (ΕΚΠΑ) και Diploma in Evidence-Based Coaching – AC/EMCC Accredited (Athens Coaching Institute) και βρίσκεται στο δεύτερο έτος σπουδών στην Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας από το Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής με στόχο να εκπαιδευτεί στην συνέχεια στην Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία.