Τα τυφλά σημεία ή αλλιώς τα “blind spots” ή “blind area” είναι οι συμπεριφορές και τα χαρακτηριστικά μας τα οποία δεν τα αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας αλλά τα παρατηρούν οι άλλοι άνθρωποι γύρω μας.
Τα blind spots μας φανερώνονται σε άλλους μέσα από την αλληλεπίδρασή μας (λεκτική ή μη λεκτική επικοινωνία) ή μέσα από την παρατήρηση. Στον επαγγελματικό τομέα τα τυφλά σημεία αρχίζουν να παίζουν κρίσιμο ρόλο όταν κάποιος κατέχει θέση εξουσίας μέσα σε έναν οργανισμό ή όταν προσπαθούμε να ανέβουμε πιο ψηλά στην καριέρα μας.
Η σημασία των τυφλών σημείων
Το blind spot δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Είναι απλά κάτι μη φανερό σε εμάς.
Όταν το τυφλό σημείο κρύβει ένα αρνητικό χαρακτηριστικό μας, η συνειδητοποίηση αυτή μας βοηθάει σε κατανόηση συμπεριφορών άλλων ανθρώπων προς εμάς. Μας φανερώνει σημεία βελτίωσης και κατανοούμε καλύτερα το περιβάλλον μας.
Ενώ αν το τυφλό σημείο συνδέεται με μια δύναμή μας, η αποκάλυψη αυτή αυξάνει την αυτογνωσία και την αυτοεκτίμηση μας, και μειώνει τις ανασφάλειες.
Coaching για blind spots
Το Coaching είναι μια διαδικασία όπου ο Coach δίνει μια συνεχή, ειλικρινή και αντικειμενική ανατροφοδότηση στον προπονούμενό του. Η αναζήτηση και η μείωση των τυφλών σημείων μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας Coaching συνεργασίας. Ένα από τα γνωστά μοντέλα αυτογνωσίας που χρησιμοποιείται σε Executive Coaching και σε 360° evaluation μέσα σε οργανισμούς για την εξέταση των τυφλών σημείων είναι το “Johari window”.
Μερικές Coaching ερωτήσεις για την αποκάλυψη των τυφλών σημείων σε μια ατομική συνεδρία:
- Πως πιστεύετε ότι σας βλέπουν οι συνάδελφοί σας;
- Ποια αδύνατα και ποια δυνατά χαρακτηριστικά σας πιστεύετε ότι βλέπουν οι άλλοι σε εσάς;
- Σε ποιους τομείς της δουλειάς σας δεν έχετε αρκετή πληροφόρηση/ανατροφοδότηση;
- Φανταστείτε ότι είστε σε ένα meeting. Αν θα βλέπατε τον εαυτό σας από απόσταση, τι σκέψεις θα είχατε για εσάς;
Να θυμάστε ότι η αποκάλυψη τυφλών σημείων μπορεί να συνδέεται με δυσάρεστα συναισθήματα καθώς ο προπονούμενος μπορεί να μην είναι έτοιμος να αποδεχτεί καινούργιες πληροφορίες για τον εαυτό του. Για αυτόν τον λόγο ο Coach θα πρέπει να διασφαλίσει την εμπιστευτικότητα και το κλίμα αποδοχής μέσα στη συνεδρία.
Βιβλιογραφία
Luft, J. (1970). Group processes: An introduction to group dynamics. National Press Books.
Photo by Yan Krukov: Pexels
Life Coach, Positive Psychology Practitioner, Ιδρυτής του MyCityCoach.com.
Η Ναταλία Αρέφιεβα σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Θετική Ψυχολογία και Coaching Ψυχολογία από το University of East London.
Εργάζεται ως Life & Business Coach βοηθώντας νέους μάνατζερ, team leaders, ιδιοκτήτες start-up εταιρειών και ελεύθερους επαγγελματίες στη διαχείριση της αλλαγής, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στον καθορισμό στόχων, στην ανεύρεση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, και στην αύξηση της ευεξίας τους.