Αδυσώπητοι ρυθμοί ζωής, άγχος, στρες, βιασύνη, γρήγορο φαγητό, νεύρα, θυμός, αυτόματες κινήσεις και σκέψεις… Μερικά από τα συστατικά που απαρτίζουν τον δυτικό πολιτισμό. Σπαταλάμε αρκετά μεγαλό μέρος της ζωής μας σε ασυνείδητες, μηχανικές πράξεις, σκέψεις και λέξεις. Τι θα γινόταν όμως αποφασίζαμε να γυρίσουμε τον διακόπτη της συνειδητότητας μας? Πώς θα αλλάζαμε ως άνθρωποι αν δίναμε περισσότερη προσοχή στο εδώ και στο τώρα, στον εαυτό μας, στις σκέψεις και τα συναισθήματα μας?
Η έννοια της ενσυνειδητότητας (mindfulness) αρχίζει δειλά δειλά να μπαίνει σε πολλές εκδοχές της σύγχρονης ζωής μας. Με την ενσυνειδητότητα, μπορούμε να πετύχουμε υψήλοτερα επίπεδα αυτεπίγνωσης, εστιάζοντας στην παρούσα στιγμή, επιτρέποντας σκέψεις και συναισθήματα να περνούν με παρατήρηση αλλά χωρίς κρίση. Η βασική πρακτική της, ο διαλογισμός, τυχαίνει αυξανόμενης απήχησης ως αντιστάθμισμα του γρήγορου τρόπου ζωής και των στρεσογόνων ρυθμών της καθημερινότητας. Ο διαλογισμός αφορά στο να είμαστε απλά και μόνο με τον εαυτό μας και να ανακαλύπτουμε το ποιός πραγματικά είναι ο εαυτός μας.
Αναρίθμητες επιστημονικές έρευνες καταδεικνύουν τα οφέλη του διαλογισμού στον άνθρωπο και ειδικά στον εγκέφαλο του. Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία 30 χρόνια έχουν εκδοθεί περισσότερα από 300 επιστημονικά άρθρα που σχετίζονται με την ενσυνειδητότητα. Μελέτη του UCLA κατέληξε ότι οι άνθρωποι που κάνουν διαλογισμό για μεγάλο διάστημα (+10 χρόνια) ενδυναμώνουν (σκληραίνουν) τον φλοιό του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνος για την επεξεργασία πληροφορίων, την λήψη αποφάσεων και την δημιουργία μνήμης.
Μια πρόσφατη μελέτη που εκδόθηκε στο European Journal of Social Psychology εξετάζει την σχέση μεταξύ διαλογισμού και κινητοποίησης προς τον στόχο (goal motivation). Παρόλο που η κοινή γνώμη θεωρεί ότι ο διαλογισμός – μέσω της ενθάρρυνσης για αποδοχή – μειώνει την κινητοποίηση του ατόμου, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης καταρρίπτουν αυτήν την άποψη, δείχνοντας ότι ο ενσυνείδητος διαλογισμός προσφέρει κινητοποιητικά οφέλη για την επίτευξη στόχων.
Mindfulness (στο) coaching
Όποια κι αν είναι η ειδικότητα που ένας coach μπορεί να ακολουθεί, οι τεχνικές mindfulness μπορούν να ενταχθούν στην προσωπική του προσέγγιση για να αυξήσουν την συνειδητότητα του πελάτη, να τον βοηθήσουν να εστιάσει στο παρόν και στις αισθήσεις που δημιουργεί στο σώμα του η δική του αφήγηση. Ο πελάτης έρχεται πιο κοντά με τα πραγματικά του θέλω, βλέπει καθαρότερα τις επιδιώξεις του και τις τάσεις του, αφήνει στην άκρη τον “αυτόματο πιλότο” του μυαλού του που κατευθύνει λόγια και σκέψεις. Γίνεται ευσυνείδητα συμμέτοχος και υπεύθυνος στις αποφάσεις και τις δράσεις που λαμβάνει.
Ειδικά, σε μια μέρα που η αφήγηση θα βγάλει ένταση, θυμό και παράπονα, μπορείτε να βοηθήσετε τον πελάτη προτείνοντας του να πάρει μερικές μεγαλές, βαθιές, διαφραγματικές αναπνοές. Μια τόση απλή πράξη, θα τον βοηθήσει να κατεβάσει τους καρδιακούς του παλμούς, να μαλακώσει το νευρικό του σύστημα και να επανασυνδεθεί με τον πυρήνα του. Επίσης, μέσα από την τεχνική της παρατήρησης, ο πελάτης ενδυναμώνει την αυτογνωσία του και ενεργοποιεί να σχεδιάσει πιο εστιασμένες λύσεις και πλάνα δράσεων για το μέλλον του.
Βιβλιογραφικές αναφορές και πηγές
Brunn, A. (2017) “Neuroscience for Coaches: How to use the latest insights for the benefit of your clients”, 2nd edition, KoganPage
Choice, the magazine of professional coaching, Vol.12, Nr.4, p.27-42
Kabat-Zinn, J. (1994), “Wherever you go, there you are: Mindfulness Meditation for Everyday Life”, Piatkus
Smyth, A., Milyavskaya, M. (2021), “Mindfully motivated: Can a brief session of mindfulness meditation enhance motivation towards personal goals?“, European Journal of Social Psychology, Volume 51, Issue 4-5, June-August 2021, pg. 758-772
https://www.uclahealth.org/news/evidence-builds-that-meditation-strengthens-the-brain Ανάκτηση: 19/12/2021
https://www.sfgate.com/health/article/Stanford-studies-monks-meditation-compassion-3689748.php#taboola-1 Ανάκτηση: 08/01/2022
Photo by Kelvin Valerio from Pexels
Ονομάζομαι Θοδωρής Προκάκος και είμαι Business & Executive Coach σε Foundation level. Αποφοίτησα το 2021 από το πρόγραμμα Diploma in Evidence-Based Coaching του Athens Coaching Institute, πιστοποιημένο από τον European Mentoring & Coaching Council και το Association for Coaching, 2 από τους εγκυρότερους οργανισμούς για το Coaching παγκοσμίως.
Ταυτόχρονα, είμαι απόφοιτος του τμήματος Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιά και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος MSc Supply Chain & Logistics του ίδιου πανεπιστημίου. Κατέχω 15ετή εμπειρία στον κόσμο των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με απασχόληση σε πολυεθνικές και ελληνικές επιχειρήσεις και εμπειρία σε διάφορα επίπεδα ιεραρχίας αυτών. Μέσα από το Coaching, έχω σκοπό να προσφέρω ουσιαστική βοήθεια για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.