Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις και δυσκολίες στον σημερινό επιχειρησιακό χώρο είναι η αλλαγή.
Με την πίστη ότι το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού έχει υπερφυσικές δυνάμεις ενός σούπερ-ήρωα ή κάπου κρύβει ένα μαγικό ραβδί, συχνά του ανατίθεται να αλλάξει είτε κουλτούρα ολόκληρης εταιρίας, είτε τμήματος είτε και μεμονωμένα στελεχών της εταιρίας. Πόσο εύκολο είναι όμως αυτό; Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο όταν αποτελεί μόνο στόχο του HR και όχι του ίδιου του ατόμου που χρειάζεται να αλλάξει; Αλλάζει ο άνθρωπος (στέλεχος, ηγέτης, CEO) και αν ναι τι χρειάζεται για να γίνει αυτό;
Θέλω να αλλάξω;
Καταρχήν, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να … θέλει να αλλάξει. Δεν μπορείς να επιβάλεις σε κάποιον να αλλάξει αν ο ίδιος δεν έχει αντιληφθεί την ανάγκη για αλλαγή. Δύσκολο το εγχείρημα καθώς η φυσική τάση του ανθρώπου είναι να αντιστέκεται στην αλλαγή. Πως λοιπόν μπορεί να γίνει η «ανατροπή»; Πως μπορεί να αρχίσει να κάμπτεται η αντίσταση ενός ανθρώπου στην αλλαγή και να αρχίσει έστω να αμφιταλαντεύεται στο «τωρινό» και στο «αλλαγμένο»;
Κάπου εκεί εμφανίζεται μια στιγμή καμπή στην τωρινή του κατάσταση. Είτε κάποια μεγάλη κρίση στην εταιρία, είτε ένα έντονο περιστατικό στον οικογενειακό κύκλο, είτε ένα θέμα υγείας, είτε κάτι το οποίο έρχεται έντονα να διαταράξει το τακτοποιημένο και σε απόλυτη γαλήνη «τώρα». Εκείνη την στιγμή έρχεται ο άνθρωπος (στέλεχος) απο το σημείο Α (δεν βλέπω να έχω κάποιο πρόβλημα ή έχω πρόβλημα αλλά δεν με ενδιαφέρει να το αλλάξω) να νιώθει την ανάγκη να μεταβεί άμεσα στο σημείο Β (θέλω να κάνω κάτι και να αλλάξω το τώρα).
Η στιγμή που ο ανθρώπινος νους μπαίνει σε διαδικασία να αξιολογήσει τα υπέρ και τα κατά του «τώρα» και του «αλλαγμένου» έχει γίνει η αρχή μιας αλλαγής. Τότε είναι που σχεδόν έχει καταλήξει πως υπάρχει ανάγκη για αλλαγή.
Μπορώ να αλλάξω;
Από το «θέλω να αλλάξω» πάμε στο «μπορώ να αλλάξω;». Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να δούμε τι είναι αυτό που χρειάζεται να αλλάξει, να το καταγράψουμε και να συγκεντρώσουμε γύρω από αυτό πλάνο ενεργειών για να προκύψει το διαφορετικό. Πριν πολλά χρόνια, ένας καλός μου συνεργάτης μου είχε πει: «όταν καταλήξεις ποιά είναι η αλλαγή που θέλεις να κάνεις, γράψε μια μικρή ιστορία για αυτήν». Μέσα από τα όσα θα γράψεις και στην συνέχεια θα ακούσεις όταν διαβάζεις την ιστορία στον εαυτό σου, θα έχεις μεταφερθεί έστω προσωρινά σε μια “prova generale” της αλλαγής αυτής.
Ποιός άλλος μπορεί να μας βοηθήσει να γράψουμε λεπτομέριες σε μια τέτοια ιστορία; Ο περίγυρος μας, η οικογένεια μας, οι συνάδελφοι, ο προιστάμενος, ο coach μας, ο ψυχοθεραπευτής μας, ένας φίλος κτλ.
Συνοδοιπόροι
Κάποιοι απο αυτούς θα είναι οι συνοδοιπόροι μας, θα μας βοηθήσουν ή θα αποτελέσουν το “ασφαλές σημείο” όπου θα βρούμε την απαραίτητη συμπαράσταση, ενθάρρυνση, κινητοποίηση, δύναμη όταν θα ξεκινήσει το ταξίδι της αλλαγής και θα χρειαστούμε κάποιον δίπλα μας. Θα είναι εκείνοι που με τις κουβέντες τους θα μας δώσουν το έδαφος του να δοκιμάσουμε βήματα, εργαλεία, μεθοδολογία και στην συνέχεια να κάνουμε εξάσκηση τα όσα έχουμε αποφασίσει να αλλάξουμε.
Πλάνο ενεργειών – > Αλλαγή!
Σημειώνουμε πλάνο ενεργειών, καταγράφουμε πρόοδο, ρωτάμε για ανατροφοδότηση, επικαιροποιούμε το πλάνο αν χρειάζεται και παραμένουμε πιστοί στον αρχικό στόχο. Στο να κάνουμε την αλλαγή.
Η πορεία μέσα απο τον “λιγότερο ταξιδεμένο δρόμο” είναι μια πορεία προς κάτι το διαφορετικό, το αλλιώτικο. Είναι ίσως μια πορεία οχι εύκολη αλλά με προκλήσεις. Όλα ξεκινάνε απο την δική μας επιθυμία για αλλαγή. Αν θέλουμε εμείς να αλλάξουμε, τίποτα δεν είναι ανέφικτο.
Source: The Leader on the Couch, A clinical approach to changing people and organizations, Manfred Kets de Vries.
Πηγή Φωτογραφίας: https://www.shutterstock.com/
Η Αγγελική Παπαγεωργίου είναι Οργανωσιακή Ψυχολόγος και Executive Coach, με πολυετή εμπειρία ως Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού.
Εργάζεται στον χώρο του Ανθρώπινου Δυναμικού και των επιχειρήσεων για πάνω από 22 χρόνια, σε ρόλους ευθύνης και εξειδίκευσης, σε πολυεθνικές και ελληνικές εταιρείες.
Έχει πραγματοποιήσει χιλιάδες ώρες επαγγελματικών συνεντεύξεων, εκπαίδευσης και συμβουλευτικής σε στελέχη κλάδων όπως ο Εμπορικός, ο Φαρμακευτικός, της Βιομηχανίας αλλά και παροχής υπηρεσιών.
Διαθέτει πτυχίο Ψυχολογίας (BA, Psychology), Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Διοίκηση Επιχειρήσεων με ειδίκευση στην Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (ΜΒΑ, specialization in HRM) και έχει εκπαιδευτεί επι σειρά ετών σε ψυχομετρικά εργαλεία και εργαλεία ανάπτυξης.
Το 2021 ολοκλήρωσε με επιτυχία τις σπουδές της στο Evidence Based Coaching από το Athens Coaching Institute, πιστοποιημένο από το European Mentoring & Coaching Council και το Association for Coaching, 2 παγκοσμίως αναγνωρισμένους οργανισμούς.
Στα πλαίσια της περαιτέρω ατομικής πιστοποίησης της, συνεχίζει και συμμετέχει ενεργά σε δράσεις σχετικές με τον κλάδο του Coaching και παρέχει Executive και Leadership Coaching σε στελέχη που επιθυμούν επαγγελματική ή προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη.